beats by dre cheap

Nijedan dio BiH nema pravo da mijenja njenu cjelinu

Bez Mostara kao multietničkog grada nema ni Bosne i Hercegovine ustvrdio je sinoć akademik Muhamed Filipović na tribini „Pozicija i perspektive Bošnjaka u Hercegovini" održanoj u Mostaru. Akademik Filipović nakon javne podrške otvorenog pisma muftije Smajkića koje je protekle sedmice uputio Međunarodnoj zajednici pred patriotima Mostara još jednom je snažno kritizirao ulogu pojedinih zvaničnika i zlonamjernih politika Međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini. Izvjestan dio našeg bosanskohercegovačkog establišmenta spreman je zbog očuvanja svojih pozicija i privilegija popustiti pred pritiscima Međunarodne zajednice. 

„Naša javnost ne nalazi za potrebno da zaustavi dalje urušavanje našeg bošnjačkog bića. Stoga i u slučaju Odluke Ustavnog suda BiH o izmjenama Statuta grada Mostara vi morate vršiti pritisak na vaše političke predstavnike da ne dopuste provedbu te Odluke.", poručio je akademik Filipović. Govoreći o pravnim nelogičnostima Filipović je izrazio čuđenje kako je Ustavni sud BiH uopće mogao donijeti tu spornu Odluku kad je svjestan da se njom narušava cjelovitost i karakter političkog uređenja Bosne i Hercegovine kakav je definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.


„Ne postoji ispravan i pravno utemeljen način da se bilo šta mijenja u Bosni i Hercegovini. Niko nema pravo da mijenja ni jedan element ustavnog poretka u BiH koji će promijeniti karakter BiH a da to nije posljedica referenduma na kojem će na cijelom teritoriju učestvovati svi građani Bosne i Hercegovine. To znači da nema nikakve pravne a ni političke mogućnosti da, recimo, RS organizuje referendum o izdvajanju, jer bi izdvajanje inficiralo karakter i položaj bosansko-hercegovačke države. Ni jedan dio nema pravo da mijenja cjelinu. Stoga je cijela ta stvar vezana za političke intrige i za karakter politike koja se vodi. Mi ne treba da imamo iluzije Zapad je antimuslimanski i stoga će oni pokušati da raznim floskulama i procesima oslabe poziciju bošnjačkog naroda." kazao je Filipović.

Analizirajući ulogu Zapada u BiH od 1992. godine do sada Filipović je ustvrdio da je Zapad uspio promijeniti karakter rata, da je čisti slučaj Agresije uspio pretvoriti u slučaj građanskog rata, da težište progona prenese na Bošnjake i da nametne stanje praktične podijeljenosti.

„Nama jedino preostaje da političkim jedinstvom i prisiljavanjem naših političkih predstavnika iznudimo čvrsto stajalište da nema više diranja u BiH i da BiH može ići samo u pravcu reintegracije a ne ka daljoj disoluciji. Problem je u našoj politici koja dopušta da se Srbi i Hrvati ponašaju onako kako žele.", zaključio je akademik Filipović.  


mesdžid Okrugla
http://okrugla.blogger.ba
26/12/2011 12:15